Monogamie sau poligamie?!

By  |  2 Comments

709270_13396623A fost un subiect pe care l-am abordat cu mai multe prietene si ale acrui rezultate reale m-au pus pe ganduri. Pentru ca toata lumea gandeste la fel: “Nu sunt de acord cu poligamia decat daca o practic eu!”.

Asta inseamna ca din 6 prietene doar una era adepta unei relatii deschise, dar analizandu-i mai in amanuntime situatia, am constatat ca nu era foarte incantata de prietenul sau si ca ar fi vrut sa-l schimbe.

In rest, toate celelalte 5 au raspuns la unison ca nu sunt de acord cu poligamia daca aceasta ar trebui sa fie practicata de prietenii lor. Pentru ca: “ori e cu mine ori cu alta, sa fie clar”. Le-am atras atunci atentia prietenelor mele ca ele insele imi marturisisera de mai multe ori ca au avut aventuri de o noapte sau de mai multe cu un alt barbat. Fireste, s-au suparat pe mine ca le iau partea barbatilor si spuneau ca: “o data nu se pune”.

Ba se pune, dragele mele si chiar o jumatate de data, adica si atunci cand doar te saruti cu un altul sau te lasi mangaiata de un alt barbat in afara celui oficial.

Acestea fiind lucrurile ma intreb – si nu e prima data – de ce nu este permisa poligamia. Pentru ca, paradoxal, desi blamata, multi o practica “la negru” iar rezultatele sunt uimitoare:

-femeile ignorate de soti sau de prieteni au parte de actiune;

-barbatii ignorati, au de asemenea parte de actiune si reusesc sa-si recapete increderea in ei;

-atat femeile cat si barbatii, reusesc ca, prin actiunea in sine sa stimuleze producerea unor hormoni ai fericirii, hormoni care alunga stresul. Asta in conditiile in care, lipsa libidoului intr-o relatie nu mai permite secretarea acelor hormoni.

Deci toata lumea are de castigat. Atunci de ce nu este permisa, oficial?

Biblia insasi este prima care ne vorbeste despre poligamie. Solomon, inteleptul, a avut nu mai putin de 300 de neveste. Tatal sau, David, a avut si el cateva neveste si sute de concubine. Asta nu i-a facut niste “ticalosi” ci le-a eprmis chiar sa fie trecuti in Cartea Cartilor. Biblia ii ridica in slavi atat pe David Cat si pe Solomon. Deci daca Biblia recomanda poligamia, de ce practica cotidiana oficiala o interzice? Coranul, la randul sau, accepta poligamia ca fiind absolut normala. Si atunci de ce se incapataneaza “civilizatorii europeni” sa interzica poligamia? Mai ales ca, asa cum spuneam, foarte multi au relatii ascunse, amanti si amante, unii ferindu-se de ochii lumii altii incercand sa epateze.

Oare cum ar arata lumea daca ar fi permise relatiile multiple? Sunt convinsa ca singurii care ar avea de pierdut ar fi mogulii din presa, care nu ar mai avea cu ce sa santajeze pe nimeni atunci cand ar afla ca unul sau altul au vreo amanta secreta. Stiu, majoritatea dintre noi se tem de opropriul public daca ar sustine relatiile multiple: “ce ar zice lumea daca m-as afisa cu mai multi barbati?!”. Si mai mult, se tem de reactia partenerului, pentru ca noi am fost educate in asa fel incat intr-o relatie, consideram ca partenerul ne apartine, in timp ce noi vrem sa fim independente (si invers). Este doar o tara a sistemului actual de care, din pacate, nu vad cum vom putea sa scapam. Poate ar trebui sa incepem sa ne auto-educam noi insene, sa incepem cu noi, sa ne pese mai mult de noi decat de ce vor spune cei din jurul nostru. Pentru ca fericirea noastra este importanta. Da, sunt fidela partenerului meu, dar sunt loiala in primul rand mie si fericirii mele. Si nu ma simt deloc vinovata.

 

Comments

comments

2 Comments

 1. Eugen

  November 25, 2013 at 12:20 pm

  Nu stiu daca pot sa va dau dreptate. Omul doreste altceva doar daca dragostea nu este sau este slaba.
  Nu mai sint tinar si nici iubita mea, dar toate tinerele frumoase din lume nu inseamna nimic pentru mine, sint imun. Vad doar suprafete, nu sint interesante…
  O vad pe iubita mea asa cum este dar o iubesc pana si in ceea ce este imperfect…
  Drumul pana aici nu a fost usor si nu am asteptat sa traiesc asta vreodata…

  Deci priviti in inima voastra cand vreti altceva, ca nu cred ca mai iubiti atunci…

  • Diana Ionescu

   November 26, 2013 at 10:01 pm

   Multumim pentru mesaj. Am analizat si noi situatia si am constatat ca, dupa o anumita varsta, prioritatile devin altele. Nu comentam daca e bine neaparat sau nu, dar daca sexul e pe primul loc la 20 de ani, dupa 40 de ani primeaza siguranta partenerului si ceea ce-ti ofera partenerul in viata de zi cu zi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
Cum sa depasim fricile copiilor pas cu pas?

 Alina Ioana Ciocodan, psiholog Metoda de a aborda frica progresiv este cea mai eficienta. A-l arunca pe copil in apa...

Close