Martisor

By  |  0 Comments

martisor1 Martie = Martisor

Dragele mele, se apropie primavara si odata cu prima zi de martie, se da startul unei noi luni frumoase pentru noi: LUNA FEMEILOR.

Este luna in care, domnii galanti, conformand-se unei traditii de foarte multi ani, ne ofera un martisor, indiferent de forma lui (fie ca este o floare, un produs cosmetic, ori o cina romantica).
Din pacate, din ce in ce mai putin se ofera traditionalul simbol al primaverii, adica martisorul.
Oare atat de mult a evoluat societatea incat, pentru a dovedi cat de “potenti” sunt, barbatii trebuie sa ne ofere altceva decat ceea ce este scris in istoria acestei zile? Si, pana la urma de ce asta?
Eu tind sa cred ca s-a ajuns aici pentru ca am ajuns sa ne supunem prea mult legilor snobismului. Ca habar nu avem sa ne facem o viata frumoasa alaturi de partenerul nostru, ca asteptam o confirmare din partea societatii ca sa stim ca dragostea noastra este suficient de bine cantarita in darurile oferite.
Pana la urma, totul tine de educatie.
Bunoara, nu am inteles niciodata de ce, eu, fata, a trebuit sa duc profesoarelor mele martisoare de 1 Martie, atata vreme cat ele nu o faceau pentru mine. Ori, de unde obiceiul de a oferi martisoare oricui intalnesti in cale?
Cred ca, pentru a-si pastra semnificatia si importanta, un martisor a trebui oferit oamenilor dragi alaturi de care mergi in viata, fie ca este vorba de mama, sotie, fiica ori prietene foarte bune. Totul este ca martisorul sa fie oferit de domni si sa fie dat din suflet.
Daca, la cele de mai sus, adaugi si faptul ca martisorul clasic este cel mai indicat a fi oferit, atunci nu ai irosit degeaba o zi din viata ta.
In contrapartida, si doamnele ar trebui sa se poarte corespunzator intr-o astfel de ocazie. Adica, in afara faptului ca ne imbracam de sarbatoare, ar tebui sa servim domnilor o bomboana de ciocolata, ori un pahar cu suc, ori o cafea. Astfel, le aratam si noi pretuirea pentru gestul pe care l-au facut fata de noi, si aume acela de a se opri cateva minute din viata lor si a se gandi la noi, de a ne cumpara un martisor si de a ne face ziua mai luminoasa.
Ca sa intelegem semnifcatia firavului martisor m-am gandit sa va spun si voua cateva dintre semnificatiile pe care acesta le are.
Una dintre legende spune ca Primavara, tanara si fumoasa, a iesit la marginea padurii sa vada cum este vremea. Intre maracini si lemne uscate, a vazut un fir de ghiocel care se straduia sa isi scoata capul in lumina vietii. Gerul prea mare si viscolul nu il lasau insa. Tanara l-a acoperit cu mainile ei, s-a intepat in maracini, i-a curs sange dar nu a renuntat. Astfel viata a biruit intunericul si primele zile ale primaverii au aparut.
Conform unei alte superstitii, sau mai bine zis traditii, martisorul este legat de nasterea si moartea unei zeitati feminine autohtone: Baba Dochia. Si legendele pot continua.
Pana la urma este vorba de sarbatorirea venirii primaverii.
Credinta noastra investeste matisorul cu puteri speciale, comportandu-se asemenea unui talisman. Adica, agatat la piept sau incercuind mana, el poarta noroc, apara de fortele malefice, previne imbolnavirile, indeparteaza blesteme, deochiul, etc.
Si atunci, ca sa revenim la inceputul acestui articol, cu ce te poate proteja o sticluta de parfum, ori cum iti poti agata de gat un produs cosmetic, ce snur ar trebui sa porti ca sa respecti traditia martisorului si sa arati celui care ti l-a oferit respectul cuvenit, adica sa-i porti martisorul cu mandrie?
Voi ce parere aveti?

 

Valentina Popescu

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
Cum sa depasim fricile copiilor pas cu pas?

 Alina Ioana Ciocodan, psiholog Metoda de a aborda frica progresiv este cea mai eficienta. A-l arunca pe copil in apa...

Close